SPAR DAME

Balletgyser med livet som indsats

★★★★★★ Kulturkupeen
★★★★★★ Kulturtid
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken
★★★★★ Jyllands-Posten
★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Frederiksborg Amts Avis
★★★★★ Gregers DH
★★★★★ CPH Culture

Quick Info

Genre: Moderne historieballet.

Niveau: For danseinteresserede. 

Alder: 11+ (mere info)

Oplev den fordi: Kom ind og bliv blæst omkuld af den unge koreograf Liam Scarlett. Med Spar dame har han skabt en ny, stor handlingsballet direkte til Den Kongelige Ballet. Og så er musikken af Pjotr Tjajkovskij.

Tidens helt unge kometkoreograf skaber en ny, stor forestilling direkte til Den Kongelige Ballet. Liam Scarlett er kun 31 år, men går i kødet på den 185 år gamle historie om Spar dame.

Liam Scarlett er blandt de største kometer på dansehimlen i disse år. Nu skaber han en ny, stor handlingsballet over en af Pusjkins dramatiske skæbnefortællinger.

Liam Scarlett er et af de sjældne talenter, der kan dukke op i danseverdenen og blæse den omkuld. Af den klassiske skole, men med et markant nutidigt twist, hvilket kunne ses i hans Viscera, der blev danset herhjemme i 2015. Spar dame bygger på Ruslands store nationaldigter Aleksandr Pusjkins novelle af samme navn. Det er en nervepirrende gyser om, hvad der sker, når erotisk besættelse og spillelidenskab indgår i en uheldig cocktail. Den fattige officer Hermann møder en ældre grevinde, kaldet Spar dame, som har forstand på at vinde i kortspil. Han forfører hendes unge kammerjomfru Liza og forsøger gennem hende at aflokke grevinden de hemmelige kortkunster. Men intet går, som han har planlagt. Scarlett har rykket Pusjkins fascinerende fortælling ind i et tidløst scenarie, ledsaget af en anden af de store russere Pjotr Tjajkovskijs dragende musik.

Få en gratis introduktion til forestillingen. Mød op i Balkonfoyeren 45 minutter før forestillingens start.


Forventet varighed: 2 time(r) og 20 minutter

inkl. 2 pauser14.04.2018 - 19.05.2018

Køb program til Spar dame

BESTIL PROGRAM

Podcasten Anekdote

Det Kongelige Teater og Audi har sammen skabt et lydunivers, som rækker ud over sæsonprogrammet. Ved at dykke ned i rummet, som findes mellem fiktion og virkelighed, tilføjer Anekdote en ekstra dimension til det Kongelige Teaters scener.

Hør afsnittet om Spar Dame her:

Hør alle afsnit på anekdote.kglteater.dk eller i iTunes

Lyt i Apple Podcasts

Ekstramateriale

Se de fantastiske tegninger, som kostumerne til Spar dame er lavet efter.

Ekstramateriale

Galleri

Handling

FØRSTE AKT

Prolog – et spillebord ved hertugen af Orléans’ hof i Paris.
En ung, smuk og ambitiøs grevinde spiller kort i de finere kredse og taber alt. Da det hele synes forbi, dukker en mystisk fremmed op og fortæller hende en stor hemmelighed. Han siger til hende, at der er tre spillekort, som kan garantere hende sejr, men han advarer hende om, at hun kun må spille dem én gang og aldrig afsløre hemmeligheden for en levende sjæl. Grevinden vender tilbage til spillebordet, og med de tre kort vinder hun det hele.

Første scene – mange år senere i Sankt Petersborg.
En kold vinternat spiller Narumov, Tomskij og de andre officerer kort og drikker sammen ud på de små timer. Hermann betragter eftertænksomt og nysgerrigt de andre, men spiller ikke med. Tomskij beretter snart historien om sin bedstemor, grevinden, og de tre kort. Officererne går i seng og griner i fuldskab over fortællingen, mens Hermann langsomt bliver besat af hemmeligheden og indtrængende beder Tomskij om at præsentere ham for grevinden. Tomskij ender med at love ham at gøre det.

Anden scene – grevindens kammer.
Den næste dag besøger Tomskij ledsaget af Hermann grevinden og overrækker hende en invitation til et snarligt bal. Tomskij bliver meget interesseret i hendes unge plejedatter Liza. Grevinden ignorerer Hermann, og han indser snart, at han måske gennem Liza kan komme tættere på grevinden. Så han udtænker en plan.


ANDEN AKT

Første scene – en balsal hos Cekalinskij.
Cekalinskij holder fest for de rige og velhavende sammen med sin datter, Pauline. Hermann får endelig et øjeblik alene med Liza, og han giver hende et brev, hvori han beder om nøglen til grevindens kammer og fortæller, at han vil møde hende der senere. Liza, der tror, at Hermann elsker hende, erklærer sig indforstået og giver Hermann nøglen.

Anden scene – senere samme aften i grevindens kammer.
Da Liza ikke kan finde Hermann, trækker hun sig tilbage til sit værelse og efterlader grevinden alene. Hermann dukker op og trygler hende om at afsløre de tre kort, men hun forbliver tavs. I desperation trækker Hermann sin pistol. Grevinden dør af skræk og efterlader Hermann og Liza alene tilbage.


TREDJE AKT

Første scene – grevindens begravelse.
Ved begravelsen gemmer Hermann sig blandt de sørgende og beder om tilgivelse for, hvad han har gjort. Grevinden viser sig for ham, og i døden afslører hun den hemmelighed, som han har været så desperat efter at kende. Hermann, der bliver skrækslagen, flygter hen til spillehuset.

Anden scene – spillebordet hos Cekalinskij.
Cekalinskij og hans rige venner spiller kort, og Hermann kræver at spille med. Han vinder de første to spil, og idet han sætter alt ind på det tredje spil, kaster han sit kort, men bliver mødt af Spar dames blik. Han har tabt.

Tredje scene – galeanstalten, værelse 17.
Efter at Hermann har tabt, er han blevet sindssyg; han tæres op af billedet af Spar dame.

Pressen skrev

"Som ringen sluttes til tonerne af Lizas sørgesang med Hermanns triumf og fallit ved spillebordet, og mørket lukker sig fuldstændigt om protagonisten som billede på hans mentale sammenbrud, sætter eftertankerne om moral, dødssynd og straf ind sammen med anerkendelsen af et kunstnerisk historisk højdepunkt med fremtidigt potentiale for Den Kongelige Ballet og dens dansere."
/Kristeligt Dagblad, april 2018.

"Spar Dame er et dansedrama mere end en ballet, en skæbnefortælling uden ord, en dance macabre fra begyndelse til slut. En vellykket koreografisk blanding af klassisk og moderne."
/Jyllands-Posten, april 2018.

"Spar dame er en fuldtræffer lige til røde lygter"
/Kulturkupeen, april 2018

"Spar Dame har alt, hvad der skal til, for at blive Den KglBallets nye es. Et fuldbårent spændingsladet drama"
/Politiken, april 2018.

"en stor balletaften, skabt af en ung og energisk koreograf, som hastigt indtager de største scener i disse år og her har fornyet den romantiske fortællestil, så det mærkes i hele Gamle Scenes teaterrum"
/Frederiksborg Amts Avis, april 2018

Kulturkupeen

Kulturtid.dk

Politiken

Jyllands-Posten

Kristeligt Dagblad

Frederiksborg Amts Avis

GregersDH

CPH Culture

Info til skoler

Der kan købes skolebilletter til generalprøven på denne forestilling. Brug dit skole-login for at se spilledatoen og booke billetter til din klasse. Har du ikke et skole-login, så læs mere om, hvordan du bliver oprettet her.

Anbefales til ungdomsuddannelser

Vind masser af fordele

Få nyheder fra Det Kongelige Teater, og deltag i konkurrencen om et teaterkort med fire gratis drikkevarer, 10 % rabat på dine billetkøb og mange andre fordele. Vi trækker en vinder i slutningen af hver måned. Vinderen får direkte besked.