Svanesøen

Af Silja Schandorff og Nikolaj Hübbe

PREMIERE 10/2

Quick Info

Genre: Klassisk ballet.

Niveau: For balletinteresserede og nybegyndere.

Alder: 11+ (mere info)

Oplev den fordi: Svanesøen er det helt store balletbrag. Se eller gense Silja Schandorff og Nikolaj Hübbes fantastiske opsætning med fabelagtig dans, futuristisk lyssætningen og overdådige kostumer.

Svanesøen er blevet kaldt verdens mest bevægende ballet. Det bliver ikke større end Den Kongelige Ballets magiske balletbrag på Operaen. 

Svanen er et af de mest elegante dyr, der findes, og det var en genistreg, da man sidst i 1800-tallet fandt på at lade balletdanserinderne med deres lange lemmer og svungne former illudere svaner i Svanesøen. Balletten er nu mere end 100 år gammel, men den går aldrig af mode.

Den unge, søgende prins Siegfried forelsker sig i den yndigste, hvide svaneprinsesse, Odette, men lader sig også lokke af hendes sorte modsætning Odile; den ene er renhed og poesi, den anden er forførelse og fordærv. Det helt store passionsdrama om kampen mellem lysets og mørkets kræfter, mellem det gode og det onde, kærlighed og had.

Silja Schandorff og Nikolaj Hübbe har sat trin til Pjotr Tjajkovskijs udødelige musik, Mikki Kunttu har skabt en minimalistisk og futuristisk lyssætning som den buldermørkeste science fiction, og Mia Stensgaard har skabt de overdådige kostumer.

Få en gratis introduktion til forestillingen. Mød op i Operaens foyer 45 minutter før forestillingens start.

Koreografi: Silja Schandorff og Nikolaj Hübbe efter Marius Petipa og Lev Ivanov (prinsens solo i første akt af Erik Bruhn, ungarsk og neapolitansk dans af Gregory Dean, russisk og spansk dans af Oliver Starpov)
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Scenografi, lys- og videodesign: Mikki Kunttu
Kostumer: Mia Stensgaard
Videografik: Greenwall Designs AB/David Nordström & Victor Rundlöf
Dirigent: Jakob Hultberg

Rundvisning før Svanesøen
Få en introduktion bag scenetæppet, og oplev stemningen i kulissen, lige inden det går løs på scenen. Rundvisningen koster 80 kr. Læs mere om rundvisningen her.


Forventet varighed: 2 time(r) og 30 minutter

inkl. en pause10.02.2018 - 03.06.2018

Køb program til Svanesøen

BESTIL PROGRAM

Podcasten Anekdote

Vil du vide lidt mere om Den Kongelige Ballet og balletfestivalen? Sammen med Audi Danmark har vi produceret denne korte introduktion, så du er forberedt når du træder ind ad døren på Gamle Scene.

Hør alle afsnit på anekdote.kglteater.dk eller i iTunes

Lyt i Apple Podcasts

Kom med backstage i ballettens univers

Tumblr kan du se backstage-billeder, forestillingsfotos og masser af video. Klik her og gå på opdagelse i vores digitale Svanesø-univers fra de første prøver og frem.

Galleri

Hør musikken

Danse des Coupes

Scène

Valse

Pas de deux

Handling

Første akt 

Kongen er død, og hans søn, den unge prins Siegfried, står for at skulle overtage styret i landet. Hans ven Benno, Narren og fakultetet med von Rothbart i spidsen hylder ham som deres kommende konge. Dronningen mener, at det nu må være på tide, at han finder sig en passende brud. Ved slottet får den melankolske prins overrakt en armbrøst som symbol på, at hans voksenliv begynder. 

Siegfried drager ud i skoven. Ved søen ser han den smukkeste, hvide svane og skal til at skyde den, men i det samme tager den skikkelse af en kvinde. Hun fortæller ham, at hun og deandre svaner er forheksede; om dagen er de svaner, om natten mennesker. Trolddommen kan kun hæves af en mand, der vil elske hende og være tro.

Siegfried og svaneprinsessen, Odette, forelsker sig hovedkulds i hinanden, og hun beder ham aflægge troskabsløfte. Han sværger hende evig troskab og lover, at han aldrig vil bryde sit løfte. Von Rothbart dukker op, og Odette bliver igen svane.

Anden akt

Prins Siegfried skal vælge sig en hustru, og dronningen arrangerer et bal, hvor hun inviterer fire prinsesser fra henholdsvis Ungarn, Rusland, Spanien og Italien som mulige emner. Prinsesserne danser for Siegfried, men ingen falder i hans smag.

Von Rothbart ankommer til festen og præsenterer prinsen for sin datter Odile, der er klædt i sort, men ellers til forveksling ligner Odette. Siegfried tror nu, at Odile er Odette, og han sværger også hende evig troskab. Prinsen indser snart sin skæbnesvangre handling, og von Rothbart forlader triumferende selskabet med Odile.

Ved skovsøen er svanerne bedrøvede og trøster Odette. Dybt fortvivlet opsøger Siegfried Odette for at bede om nåde, og i et sidste kærlighedsmøde tilgiver hun ham. Men von Rothbarts ondskab er stærkere end deres kærlighed, og de må bukke under for hans magt.

Info til skoler

Der kan købes skolebilletter til generalprøven på denne forestilling. Brug dit skole-login for at se spilledatoen og booke billetter til din klasse. Har du ikke et skole-login, så læs mere om, hvordan du bliver oprettet her.

Anbefales fra 9. klasse og op

Test dig selv!

Hvilken forestilling skal du se? Svar på 6 spørgsmål og få svaret.