LULU

En eventyrlig opera af
Friedrich Kuhlau —
komponisten bag Elverhøj

★★★★★★ Out & About Online
★★★★★ GregersDH.dk
★★★★ Frederiksborg Amts Avis
★★★★ Berlingske
★★★★ Børsen
♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

Quick Info

Genre: Et forrygende eventyr med romantikkens magi, hekse, feer og ret så onde troldmænd.

Niveau: Let tilgængelig opera af komponisten, der også gav os Elverhøj.

Alder: 11+ (mere info)

Oplev den fordi: Der synges på dansk i et nationalt klenodie, der opføres alt for sjældent.

Gå ikke glip af chancen for at opleve Kuhlaus alt for sjældent opførte nationalklenodie Lulu, der opføres for første gang siden 1838.

Ved uropførelsen var rygtet løbet i forvejen, at Kuhlau havde svigtet det daværende danske ideal for, hvordan klassisk musik skulle lyde og var gået over til en mere italiensk stil. Derfor havde dele af publikum angiveligt planlagt en udpibning til den anden opførelse af operaen. Det viste sig imidlertid, at musikken var så smuk og forførende, at publikum i en tilstand af betagelse glemte den aftalte udpibning.

Kuhlau, manden bag den udødelige musik til Danmarks nationalskuespil Elverhøj, skrev sin trylleopera i 1824 med udgangspunkt i eventyret Lulu, eller Tryllefløjten, der også inspirerede Mozart og Schikaneder til at skrive deres Tryllefløjten.

Kuhlaus Lulu oser af romantikkens magi, hekse, feer og onde troldmænd. En eventyrlig fortælling om det godes kamp mod det onde og om kærlighedens magt.

Den orientalske prins Lulu vil befri den smukke prinsesse Sidi, der holdes som fange af en ond troldmand. Til at hjælpe ham på den færd forærer Sidis mor ham en magisk fløjte.

Lulu var en triumf for Kuhlau og regnes fortsat som hans hovedværk samt et vigtigt værk i dansk musikhistorie. Musikken bugner af fængende melodier, farverige harmonier, imponerende korpassager og stor originalitet – let og eventyrlig at lytte til.

Lulu synges på dansk med engelske overtekster.

Med en billet til aftenens forestilling kan du få en gratis introduktion.
Før hver operapremiere og -repremiere er der mulighed for at få en gratis introduktion til forestillingen i Balkonfoyeren 75 minutter inden forestillingens start. Introduktionen varer 45 minutter.

På øvrige forestillinger er der introduktion i Balkonfoyeren 30 minutter før forestillingens start. Introduktionen varer 10 minutter.


Forventet varighed: 2 time(r) og 30 minutter

inkl. en pause



14.01.2018 - 07.02.2018

Køb program til Lulu

BESTIL PROGRAM

Hør musikken

Ouverture


Fra indspilning på CHANDOS med Michael Schønwandt og DR SymfoniOrkestret

Galleri

Handlingen

Af Johan Klint Sandberg, instruktørassistent

1. del

Den unge Sidi er en syg pige i begyndelsen af det 20. århundrede, der danser med Døden og ender med at flygte ind i eventyrets univers. Herfra opstår Periferihmes verden, hvor paradis er status quo, og den lyk­ kelige tilværelse hersker. En hyrde forudser imidlertid en farlig tigers komme, og da denne tiger ankommer og besejres af prinsen Lulu, ser eventyrfolket en mulighed i ham for at løse den tragedie, der er gået forud. Hyrdinden Vela fortæller derfor Lulu historien om dronningen, Periferihme, hvis datter, prinsesse Sidi, er blevet bortført af den onde troldmand Dilfeng. Periferihme dukker op og forklarer Lulu, at Sidi ved sin fødsel fik foræret en gylden rosenknop, der vil springe ud, når hun forelsker sig første gang, og give al magt over naturen til den, der besidder den. Denne rosen­ knop har Dilfeng taget med, og han venter nu blot på, at rosen springer ud; så er al magt hans. Periferihme forærer Lulu en magisk fløjte, der kan spille ondskab harmløs og bryde forbandel­ ser. Hun beder ham redde sin datter, og Lulu ofrer sit sværd til gengæld for fløjten og drager ud for at redde prinsessen.

Imens holdes Sidi fanget af Dilfeng og hans søn Barca. Dilfeng vil giftes med Sidi og overtage rosens magt hurtigst muligt, men Sidi modstår troldmandens gaver og kærlige ord, såvel som hans trusler. Frustreret hidkalder Dilfeng tre hekse, som piner og plager Sidi, indtil hun falder om af angst og udmattelse. Lulu ankommer i skikkelse af en gammel fløjtespiller, og Dilfeng beder ham spille Sidi føjelig. Sidi fortrylles af fløjten, og da Lulu forklarer hende, at hun snart vil vende hjem til Periferihmes verden, ender hun med at gemme ham for Dilfeng. Barca forsøger at forklare Dilfeng, at han skal vogte sig for fløjte­ spillerens intentioner, og da Dilfeng opdager, at fløjten får dem alle sammen til at danse, tager han Lulu til fange og tager fløjten fra ham.

2. del

Mens Dilfeng er væk, viser Lulu prinsesse Sidi, hvem han i virkelig­ heden er, og de erklærer hinanden deres kærlighed. Dilfeng ankommer og viser Lulu sine kunster ved at frem­ bringe et helt folk, der priser ham, og Sidi bryder sammen, da Dilfeng forklarer, at han skal ud og gøre sig klar til deres bryllup. Sidi drømmer sig tilbage til de glade tider med barn­ domsveninden Vela i Periferihmes verden, før hun blev bortført. Barca derimod planlægger Lulus fald, men de tre uvidende hekse får givet Lulu fløjten tilbage, og nu kan han spille sig ud af sit fangenskab. Fløjten påvirker Barca og Dilfengs folk, så de glemmer alt om Lulu.

Sidi ser ingen muligheder for flugt og frelse, så længe Dilfeng har rosenknoppen i sin varetægt, og hun kalder derfor på Døden og overvejer sine udveje. Gæsterne ankommer til bryllupsfesten, hvor Barca synger en drikkevise, og Dilfeng fortryller alle til vild dans. Lige inden Sidi skal føres til brudekammeret, når Lulu at spille alle i søvn, hvorefter han vækker Sidi og sammen stjæler de rosenknoppen tilbage. Dilfeng vågner og opdager, hvad der foregår, og da han forsøger at myrde dem med trylle­ staven, rammer han Barca, og rosen springer ud. 

Pressen skrev

Farver lige i øjet, sjovt spil, en herlig dansk opera.

/Gregers Dirckinck-Holmfeld, januar 2018

Forestillingen underholder med mere komik, end det nogensinde har været hensigten fra Kuhlau.

/Politiken, januar 2018

Man bliver glad i sjælen af, at Det Kgl. Teater giver sig til den slags i en overkontrolleret tid.

/Frederiksborg Amts Avis, januar 2018

Melodisk og dramatisk på den der tidligt romantiske måde, med gode melodier og nogle forrygende kor.

/Berlingske, januar 2018

Storslået oplevelse, og så kan vi jo håbe, at der ikke skal gå 180 år, inden den opføres igen.

/Out&About, januar 2018

Vokalt var det ypperliga insatser.

/Operalogg, januar 2018

Out and About

GregersDH

Frederiksborg Amts Avis

Berlingske

Politiken

Info til skoler

Der kan købes skolebilletter til generalprøven på denne forestilling. Brug dit skole-login for at se spilledatoen og booke billetter til din klasse. Har du ikke et skole-login, så læs mere om, hvordan du bliver oprettet her.

Anbefalet til ungdomsuddannelser

Vind masser af fordele

Få nyheder fra Det Kongelige Teater, og deltag i konkurrencen om et teaterkort med fire gratis drikkevarer, 10 % rabat på dine billetkøb og mange andre fordele. Vi trækker en vinder i slutningen af hver måned. Vinderen får direkte besked.