Inspirationsmateriale Figaros bryllup

<h2 class="color-accent" style="text-align: center;">Figaros Bryllup</h2>
<h2 class="color-accent" style="text-align: center;">&nbsp; &nbsp;INSPIRATIONSMATERIALE</h2>

Bag om Figaros bryllup

Figaros bryllup er en komedie om kærlighedsforviklinger, stærke kvinder og forvirrede mænd. Operaen er skrevet af Mozart i 1786, baseret på et skuespil af den franske forfatter Beaumarchais, som skrev en trilogi, der følger karakteren Figaro. 

Figaro er et billede på en almindelig fyr, der er lidt klogere end de aristokratiske magthavere. Denne tematik var kontroversiel i 1780erne, hvor begyndelsen af den franske revolution var i kog, og man begyndte at sætte spørgsmålstegn ved klasseskellet i samfundet. Derfor var Beaumarchais’ stykker om den kløgtige tjener ikke populær hos den franske konge Louis XVI.

Forhistorien Barberen i Sevilla skildrer, hvordan Figaro hjælper Greven med at vinde sin elskede Rosinas hjerte og bliver Grevens kammertjener. I Figaros bryllup følger vi de samme personer og ser, hvordan kærlighedshistorierne har udviklet sig. I operaversionen kredser temaet mere om kærlighed end revolution, og vi ser karakterernes menneskelige nuancer på godt og ondt. 

Karaktererne i Figaros bryllup bliver drevet af et næsten farceagtige vanvid: De begærer alle noget, de ikke kan få, og i deres begær skaber de et hav af forviklinger for dem selv – alt sammen i kærlighedens navn.

Instruktør Elisa Kragerup

 

Se et glimt af forestillingen her:

Hvem er hvem?

Grev Almaviva
Greven har været gift med Grevinden i en årrække og forelskelsen er ikke længere så hot. Greven tror selv han er lidt af en charmør og prøver at score den unge Susanna men bliver snøret.

Grevinde Rosina
Grevinden elsker stadig sin mand og er villig til at se gennem fingre med hans utroskab, men da hun opdager, at han er ude efter hendes kammertjener Susanna, går kvinderne sammen om at sætte Greven på plads. Hun tilgiver ham dog til sidst. Eller gør hun?

Figaro
Figaro er Grevens kammertjener og forlovet med Susanna. Han er en easy-going type, der ikke lader sig fornærme over Grevens udskejelser, men finder sig dog ikke i at skulle dele sin forlovede med ham. Figaro kender ikke sine forældre, idet han blev kidnappet som barn, og det viser sig, at Figaro bærer rundt på informationer om sin barndom, som har betydning for kærlighedsforviklingerne.

Susanna
Susanna er Grevindens kammerpige og forlovet med Figaro. Hun er ligesom Grevinden en stærk, intelligent kvinde. Susanna er absolut ikke interesseret i Grevens flirterier og lægger planer sammen med Figaro og Grevinden om at give ham en lærestreg.

Cherubino
Grevens page (tjener) Cherubino er en hormonstyret teenager, der er besat af kærlighed. Han er forelsket i de fleste kvinder og har et særligt godt øje til Grevinden. Han forsøger at undgå Greven, fordi han er blevet taget i at flirte med gartnerens datter Barbarina.

Marcellina
Marcellina er Dr. Bartolos husbestyrerinde, som hun tidligere har haft et forhold til. Hun har et håb om at blive gift med den unge Figaro, som står i gæld til hende, men det viser sig at være et rigtig dårligt match, da hendes fortid med Dr. Bartolo har konsekvenser for det videre handlingsforløb.

Dr. Bartolo
Dr. Bartolo var tidligere værge for grevinde Rosina, inden hun blev gift. Han har altid været lidt vild med hende og bærer derfor nag overfor Figaro, som hjalp Greven med at score Rosina. Han har haft et kortvarigt forhold til sin husbestyrerinde Marcellina. Sammen med Marcellina prøver han at true Figaro til at gifte sig med hende, men det viser sig at være en rigtig dårlig idé, og han ender i stedet med selv at blive gift med sin husbestyrerinde. 

Basilio
Basilio er sanglærer. Han er også en gammel sladrehank og Grevens højre hånd i at bringe hemmelige beskeder frem og tilbage til de kvinder, greven er ude efter – herunder Susanna. 

Antonio
Antonio er den gamle gartner, der er far til Barbarina og onkel til Susanna. Han synes ikke Figaro er god nok til Susanna, fordi Figaro ikke kender sine forældres baggrund. 

Barbarina
Barbarina er en ung pige, der er forelsket i Cherubino. Hun er Antonios datter og Susannas kusine. Hun forstår ikke så meget af, hvad der foregår, men ender alligevel med at være en vigtig brik i handlingens udvikling.

Alle personerne både fra Beaumarchais’ og Mozarts side er så fantastisk tre-dimensionelle. De er menneskelige. De er uperfekte. Præcis som vi mennesker har været det altid. Og fordi de er uperfekte, virker de ægte.

Operasolist Sine Bundgaard
(spiller Grevinden)

Mød instruktøren

Hvad er det særlige ved den opera, I skal se? Og hvorfor er musikerne med på scenen? Det fortæller stjerneinstruktør Elisa Kragerup om i denne film: 

Jeg tror, at Mozart havde en direkte kanal fra himlen og ned, for det er virkelig ufatteligt, hvor meget smuk musik, der er samlet i værket – og så er den, ligesom handlingen, meget kontrastfyldt med både temperament, vanvid og leg. 

Instruktør Elisa Kragerup

 

Hvad er opera?

Opera er en musikdramatisk teatertradition, som har udviklet sig gennem de sidste mere end 400 år, og som har aner endnu længere tilbage til det antikke Grækenland. Og det er en tradition, som fortsat bliver ved med at udvikle sig. Lær mere om opera:

Opera for begyndere

Hvor er orkestret i opera?
Almindeligvis sidder musikerne foran scenen i det, der hedder en orkestergrav. Det er lavere end scenen, så man kan høre orkesteret men ikke se det. I denne opsætning af Figaros bryllup er orkestret med på scenen i stedet for at være gemt væk i en orkestergrav.

Hvad er en libretto?

En opera bliver til i et samarbejde mellem komponisten, som skriver musikken og librettisten, som skriver manuskriptet. Figaros bryllup er komponeret af Mozart, mens librettoen er skrevet af Da Ponte.

 

Mozarts greatest hits

Mozart er en af Europas største komponister nogensinde. Han var et vidunderbarn og begyndte allerede at komponere som fem-årig. Han blev født i Salzburg i Østrig i en musikalsk familie, hvor faderen spillede violin og underviste i musik. Selvom Mozart var et geni og havde succes som komponist, var han dybt forgældet og ramt af sygdom. Han døde allerede som 35 årig.

Der er det særlige ved Figaros bryllup og Mozarts musik, at det er noget som alle kan forholde sig til. Så interessant og simpelt på én gang at børn kan høre det uden problemer og synes, at det er noget pæn musik, mens voksne og uddannede musikere, der har studeret det hele deres liv kan blive ved med at finde nye ting, der er interessant ved musikken. Det er ligesom en god film, man kan se igen og igen og blive ved med at finde nye lag. 

Rixon Thomas, oboist i Det Kongelige Kapel

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Kunstner: Barbara Krafft 

Hvad har Mozart til fælles med Justin Bieber?

Et af Mozarts mest kendte hits er arien Voi che sapete, som synges af den unge kærlighedsforvirrede hormonbombe Cherubino i Figaros bryllup. Men hvad handler sangen engentlig om? Det er en vaskeægte love song, ikke meget anderledes end teksten i moderne pophits, som du sikkert kender fra f.eks. Justin Bieber. Oversat til engelsk ville første vers være:

Ladies, you who know what love is,
look to see if it is in my heart,
look to see if it is in my heart!
Let me tell you how I feel,
it's so new to me; I don't understand it,
I feel so full of desire

that sometimes it is a pleasure,
then it is agony.

På dansk lyder teksten:

I kvinder som ved, hvad kærlighed er,
se om jeg har den i mit hjerte.
Jeg kan fortælle jer, hvad jeg føler, men det
er nyt for mig, så jeg forstår det ikke.
Jeg mærker en længsel, fuld af begær,
som det ene øjeblik er sød og det næste smertende.

Cherubino synger sit hit

Hvad er en bukserolle?
I opera synges de unge manderoller af en kvinde. Det er ofte mezzosopraner eller alter, der synger bukserollerne. I Figaros bryllup er karakteren Cherubino en bukserolle, som bl.a. har den funktion at gøre forviklingerne endnu mere knudrede, idet det er en kvinde, der spiller en mand, der bliver forklædt som en kvinde. Forvirringen er total!

Se arien udført på Royal Opera House i London:

Hvad gør kærlighed ved os?

Definition af kærlighed:

Ordet kærlighed er hentet fra den romerske gud Amor, også kaldet Cupido, og den græske gud Eros, som var søn af kærlighedsgudinden Afrodite og krigsguden Ares. Kærlighed er et ord for følelser, der strækker sig fra overfladiske og kortvarige sympatier til dybe og varige relationer. 

Det siger bibelen om kærlighed:

(v4) Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. (v5) Den gør intet usømmeligt, søger ikke sit eget, hidser sig ikke op, bærer ikke nag. (v6) Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. (v7) Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt. 

Kilde: Første korintherbrev kapitel 13, vers 4-7. (www.bibelselskabet.dk)

 

Det siger videnskaben om kærlighed: (video på engelsk)

Læs også: Kærligheden er ustyrlig

Det er så yndigt at følges ad

I det moderne vestlige samfund er parforhold og ægteskab forbundet med kærlighed, men historisk set er ægteskabet en praktisk og økonomisk foranstaltning, som man stadig ser det i nogle kulturer.

Læs artikler om kærlighed gennem tiden:

Ægteskabets historie handler ikke om kærlighed

Kærligheden er blevet romantisk

Der har også tidligere været forskel på, hvilke ægteskabelige rettigheder, man havde, afhængigt af sin magtposition. F.eks. har der været en lov, der gav godsejere ret til at tilbringe den første nat med bruden, når en af bønderne skulle giftes. (Feudalretten). 

I Figaros bryllup fortælles det, at Greven netop har afskaffet denne lov, men han forsøger dog stadig at håndhæve sin ret ved at prøve at score Susanna.

Arbejdsspørgsmål

Hvilke forskellige kærlighedsstadier er repræsenteret gennem parrene i forestillingen?

Hvilke emner ligger bagved komikken i operaen?

Hvorfor tror I, scenografiens ramme er en forfalden forlystelsespark?

Diskutér hvordan kvinderne fremstår i forhold til mændene i Figaros bryllup.

Hvad betyder emnet ’tilgivelse’ i Figaros bryllup? - Bør Grevinden droppe Greven, hvis han har været utro?

Hvordan ser man på kærligheden i dag i forhold til 1700 tallets Europa? Diskutér den udvikling der har været.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at gifte sig af praktiske årsager frem for at følge sine følelser?

Diskutér hvorfor singlekulturen er så udbredt i dag. Og hvordan er begrebet 'single' repræsenteret i medierne?

Musik på hjernen

Hvordan reagerer hjernen på musik? Det findes der masser af forsking om. Læs artikler på videnskab.dk:

Musik er en kemisk ballet i hjernen

Derfor kan musik gøre dig glad i låget

 

Er du enig med din hjerne?