Inspirationsmateriale Nordisk Fjer

<h2 class="color-accent" style="text-align: center;">Nordisk Fjer</h2>
<h2 class="color-accent" style="text-align: center;">&nbsp; &nbsp;INSPIRATIONSMATERIALE</h2>

Kollektivt bedrag

Nordisk Fjer er en forestilling om Danmarkshistoriens største erhvervsskandale, frit efter virkeligheden. Nye medarbejdere kommer helt tæt på ledelsen i det velrenommerede firma og hvirvles ind i en malstrøm af intriger, smiger, trusler og overvågning. De siger JA til ting, de egentlig ikke forstår, og skriver under på tvivlsomme papirer. Den store og komplekse sag bliver afsæt for en fortælling om magt og forførelse. Om hvor let det gale bliver normalt. Og om hvor svært det er at sige fra, når ingen andre gør det.

I en form, der er mere surrealistisk end dokumentarisk, skildres virkeligheden i Nordisk Fjer fra medarbejdernes perspektiv.

Alle de ting, som kom frem i forbindelse med finanskrisen, som ikke var kriminelle, men bare så langt ude og enormt uansvarlige for så mange mennesker, at man slet ikke fatter det, kan godt gøre én lidt modløs på samfundets vegne. 

- Instruktør Rune David Grue

Læs interview med instruktøren her

Fup og fakta

Fakta:  Nordisk Fjer – år for år

1969: Johannes Petersen bliver administrerende direktør i Nordisk Fjer.

1970erne: Virksomheden indleder en voldsom international ekspansion i USA og i asien.

1980erne: Internt puster Nordisk Fjer værdierne af maskiner og fjer kunstigt op via handler med datterselskaber og skuffeselskaber og henter på den baggrund store lån i bankerne.

1987: Johannes Petersen indsætter sig selv i dobbeltrolle som arbejdende bestyrelsesformand.

1988: Nordisk Fjer køber den velkonsoliderede amerikanske tekstilkoncern, Chatham. Strategien er at lænse Chatham for værdier for at pynte på regnskaberne.

1990: 25. sept. Johannes Petersen præsenterer Nordisk Fjers egenkapital på 886 mio. kr. og oplyser, at tre udenlandske koncerner er på vej ind i ejerkredsen. Det vil tilføre koncernen en halv milliard kroner.

1990: 14. nov. Dagbladet Børsen kan afsløre, at handlen aldrig har fundet sted.

1990: 18. nov. Johannes Petersen giver op og tager sit eget liv. Han bliver fundet død i sit sommerhus. 1990: 19. nov. Nordisk Fjer går i betalingsstandsning, og et langvarigt retsligt efterspil begynder.

1991: 5 marts. Nordisk Fjer går konkurs. Tabet til kreditorer og aktionærer er på ca. 4 mia. kr. (Stein Bagger blev dømt for at svindle for 831 mio. kr.).

1998: Landsretten stadfæster fængselsdomme til tre tidligere Nordisk Fjer-direktører.

Læs artikler om Nordisk Fjer skandalen:

Her er historien om den forførende danske storsvindler, der tog sit eget liv

Den fjerbaskende forførelse

Dagens løgn: Milliard-bedraget i Nordisk Fjer

 

 

Video og billedgalleri