Holly Jean Dorger

Holly Dorger

Solodanser

Født: 1989

Nationalitet: Amerikansk

Uddannelse: The School of American Ballet, New York, 2004-2008. 

Karriere: Ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet i 2008. Udnævnt til solist i 2013 og til solodanser i 2016

Højdepunkter fra Den Kongelige Ballets repertoire: Odette/Odile i Svanesøen (Nikolaj Hübbe og Silja Schandorff), Giselle i Giselle (Nikolaj Hübbe og Silja Schandorff), Alice i Alice i eventyrland (Christopher Wheeldon), Ballerinaen i Diamanter (George Balanchine), Ballerinaen i Tema og variationer (George Balanchine), Ballerinaen i Etudes (Harald Lander), Eliza i Konservatoriet (August Bournonville), Gamzatti i La Bayadère (Nikolaj Hübbe og Eva Draw), Prudence Duvernoy i Kameliadamen (John Neumeier) og Elskerinden i Manon (Kenneth MacMillan)

Gæsteoptræden: Etoile Ballet Gala, Malmö, 2017, Etoile Ballet Gala, Riga, 2017, Opus One Foundation, Nairobi, 2016, Etoile Ballet Gala, Riga, 2016, Etoile Ballet Gala, Malmö og Göteborg, 2016, Stars of the Royal Danish Ballet and New York City Ballet, Stamford, Connecticut, 2015, Minsk Ballet Star Gala Performance, 2014, og Grand Rapids Ballet, 2013

Andre engagementer: Bestyrelsesmedlem i Opus1 Scandinavia Foundation. Opus1 tror på kunstens kraft og på, at den kan inspirere enkeltindividet, ændre lokalsamfund og bekæmpe aktuelle problemer på kloden. Lige nu arbejder vi i slummen i Nairobi, Kenya

Priser og legater: Ridder af Dannebrogordenen, 2016, Balletmester Albert Gaubiers og Poul Waldorffs Fond, 2014, Johannes og Ulla Poulsens Fond, 2013, Faculty Award established by Mr. & Mrs. Irving Rose, 2007/08, og Faculty Award established by Mr. & Mrs. Irving Rose, 2006/07

*****************************************************

Hvad var den første ballet, du så?
Den første ballet, jeg så, var Nøddeknækkeren. Jeg var meget begejstret over at føle mig som en del af forestillingen, og jeg tog det meget alvorligt! Jeg dansede som en engel. Min mor elsker at fortælle historien om, at skolelederen sagde til mig: ”En dag, Holly, kommer du til at danse Clara (Marie).” Dertil svarede jeg: ”Jeg vil ikke danse Clara, jeg vil være sukkerfeen.” :) Lige siden jeg var helt lille, har jeg elsket ballerinarollerne! 

Hvorfor danser du?
Jeg danser, fordi det er det, jeg gør. Det er, hvem jeg er. Livet giver mere mening for mig, når jeg danser. På det lidt egoistiske plan giver det mig så meget glæde og frihed, og på det ikke-narcissistiske plan håber jeg, at jeg, hver gang jeg danser, rører publikums hjerte og derved også bringer dem glæde og frihed.  Jeg elsker følelsen af at blive trinmæssigt udfordret på scenen. Det er magisk. Så længe jeg kan, vil jeg jagte magien og håbe, at jeg kan bringe noget af denne magi ud til hver enkelt tilskuer.

Hvorfor er ballet efter din mening stadig relevant i dag?
Ballet er relevant i dag, fordi det er en kunstform, der kan røre mennesker og bevæge mennesker. Selv om dansen ændrer sig, vil den dog altid forblive den samme, og den vil altid være der, så længe vi mennesker har følelser. Hvis vi lukker op for følelserne, vil andre forhåbentlig også gøre det. Måske vil de blive inspireret til at dykke ned i den følelse og på en eller anden måde gøre en forskel for nogen eller noget et eller andet sted. 

Har du en historie, du vil fortælle om livet bag scenen?
Det bedste ved at færdes bag scenen er, at min skønne vikingemand står i vingen, for han er nemlig scenetekniker på teatret. Jeg mødte ham, lige da jeg var kommet til landet som 18-årig. I mange år var vi bare venner, men på et tidspunkt inviterede han mig på Irish Coffee, og det førte mere med sig. Vi blev gift den 2. juli 2017 i haven, hvor jeg voksede op i Detroit, Michigan. Det var en magisk dag fuld af så meget glæde, lykke og kærlighed. Når jeg er på scenen, ser jeg altid efter ham … det har jeg altid gjort, og det vil jeg altid gøre. 

Læs mere om Holly Jean Dorger:
Website: www.hollydorger.com
Instagram: Hollydorger
Twitter: @hollydorger
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCEmSnt30ihG07jsYPq6iqSA?view_as=subscriber

 

 

 

 

Forestillinger i sæson 2020/21