Menneskedyr

Af Det Røde Rum efter Franz Kafka

Kafkas fortællinger er fulde af dyrefigurer. Mus, aber, hunde og fugle er bare nogle af hovedpersonerne i hans skæve, eksistentielle univers.

Et muldvarp-lignende dyr forskanser sig i sit underjordiske bygningsværk i angsten for udefrakommende fjender. Det bliver en daglig kamp for ham at opretholde sine selvskabte, paranoide begrænsninger.
En hund undrer sig over sin uforklarlige drift til hele tiden at løbe væk fra sin trygge plads. Et instinkt, som den ved, er forkert og gang på gang må undskylde over for sin herre.
Et menneske finder et kæmpe æg i sin stue og beslutter at fodre og pleje fuglen, da den udklækkes, så den kan flyve ham til de varme lande.

Dette er bare nogle af scenarierne fra den tjekkiske forfatter Franz Kafkas mange beskrivelser af menneskelige dyr og dyriske mennesker.

Vi er på opdagelse i et rum, hvor grænsen mellem menneske og dyr er opløst. Med Kafka rejser vi spørgsmålet, om kvaliteter såsom medfølelse, medmenneskelighed og civiliseret opførsel kun er knyttet til menneskeracen? Dyrene optræder til tider helt civiliserede, følsomme og intellektuelle, mens menneskene modsat fremstår primitive og barbariske.

Det Røde Rums skuespillere og instruktøren Elisa Kragerup går i Menneskedyr i den grad på opdagelse i en verden af mennesker, dyr – og alt derimellem.

Oversættelse: Isak Winkel Holm, Villy Sørensen og Per Øhrgaard


Forventet varighed: 1 time(r) og 30 minutter

uden pause10.10.2015 - 30.01.2016

Spilledatoer

{{weekday}}

{{day.date.getDate()}}
{{::event.performanceTimeString}}
Cancelled
-

{{::keyword}}

{{::event.seatingAvailability}}

 • {{day.date.getDate()}} {{months[month]}}
  {{::event.performanceTimeString}}

  -

  {{::keyword}}

  Kr. {{::event.lowPrice}} - {{::event.highPrice}}

  Kr. {{::event.lowPrice}}

Video

Pressen skrev

Stærkt
Succesinstruktøren Elisa Kragerup siger farvel til Det Kongelige Teaters Røde Rum med en stærkt politiserende gang dyrefabler.
Politiken/12. oktober 2015

Morsomt og rystende
Franz Kafka og Det Røde Rums ensemble påviser i Skuespilhuset, at mennesket er en dyreart, der opfører sig helt absurd. Det er både morsomt og rystende at opleve.
Frederiksborg Amtsavis/12. oktober 2015

Underholdende
Det er underholdende, og det bliver længe ved at være det som ’stykket’ udvikler sig.
GregersDH/12. oktober 2015

Smukt og vildt
Hendes (instruktør Elisa Kragerup) talent er så indlysende, at det ikke skal puttes med i de her små tekstcollageforestillinger. Hendes kropslige, poetiske iscenesættelse af de seks skuespillere, Peter Christoffersen, Marie Dalsgaard, Lila Nobel, Nicolai Dahl Hamilton, Asbjørn Krogh Nissen og Mikkel Arndt, der giver Kafka krop, er smuk og vild.
Berlingske/2. oktober 2015

Politiken

Frederiksborg Amts Avis

GregersDH

Berlingske