Omstigning til Paradis

Af Tennessee Williams

Denne forestilling spiller ikke længere - se aktuelle forestillinger her

På kanten af civilisationen bor Stella med sin mand, den rå krigsveteran Stanley. Begge kæmper for at opretholde en vis normalitet, men tilværelsen på samfundets bund er brutal og vulgær.

Hos naboparret Eunice og Steve er paraderne for længst faldet, og livet er reduceret til en opslidende boksekamp, hvor vold og længslen efter nærvær kæmper mod hinanden.

En dag dukker Stellas søster, Blanche, uventet op. Blanche er på flugt fra fortiden. Hun søger tryghed og fred hos sin søster og senere hos den knækkede, følsomme Mitch. Men ingen har modet til at sætte sig op imod den kraftfulde Stanley, når han bringer Blanches fortid frem i lyset.

»You had better look out or the apes will take over!« skal den amerikanske dramatiker Tennessee Williams have sagt om sit stykke fra 1947. Dramatikerens nyklassiker skildrer livet på kanten af et samfund, der skaber flere tabere end vindere. Ud af de forhold vokser en altødelæggende galskab og voldsomhed.

Instruktør Egill Pálsson indtager for første gang Store Scene i Skuespilhuset. I rollerne som Blanche og Stella møder vi Charlotte Munck og Signe Egholm Olsen, mens Peter Plaugborg spiller Stanley. På Det Kongelige Teater har Egill Pálsson tidligere iscenesat Galskab (2005), Bogtyven (2009), Slotskarréen(2011).

OBS! På grund af logistiske udfordringer overtager Charlotte Munck hovedrollen som ”Blanche” i Omstigning til Paradis i stedet for Danica Curcic.

 

Få mere inspiration her - for skoler og andre nysgerrige


Forventet varighed: 2 time(r)

uden pause15.10.2015 - 16.01.2016

Galleri

Pressen skrev

God oplevelse på alle måder!
Der er ingen løsninger hos Williams – hverken dengang eller nu. Livet er som et hamsterhjul, og hvis man forsøger at pynte lidt på realiteterne som Blanche, ender det med den forholdsvis hurtige vej ud og ned.

Denne triste følelse rammer én efter to timers besøg i underland, men den overraskende gode forestilling gør oplevelse på alle måde interessant.  En imponerende opdatering af Williams stykke, som er værd at se. For instruktionen og alle spillernes skyld, så gode er de!
/Kulturkupéen/18.okt. 2015.

Vidunderlig
Fortællingens mytologisk bankende puls, der understøttes godt af musikeren Kalle Mathiesens fysiske tilstedeværelse på scenen, retfærdiggør instruktørens brug af stereotyper og segment-klicheer; den faldne og sexhungrende kvinde, Blanche, der naturligvis også er psykisk syg - fortolket glimrende - om end en smule for fornuftigt? - af Charlotte Munck, og macho-manden af en hårdt pumpet Guds nåde, spillet med en vidunderlig ur-agtig dybde af Peter Plaugborg, der nu fremstår som et af de mest evidente beviser på, at mennesket stammer fra aberne.

/Weekendavisen, 23. okt. 2015. (Weekendavisen giver ikke stjerner)

Fræk og godt tænkt
Moderniseringen af ’Omstigning til paradis’ er fræk og godt tænkt, spilles dynamisk af de medvirkende – Charlotte Munck gør os nysgerrige med sin blanding af sky usikkerhed og vrede – musikken tilfører god slagkraft, og truende, designede baggrunde ruger effektivt over nedturene hos Tennesee Williams personer.
Vi er rykket fra mondænt til luvslidt, fra New Orleans til Amager, fra Stillehavs-krigstraumaer til Afghanistan-krigstraumer.
/Gregers Dirckinck-Holmfeld, 16. okt. 2015

Nerve og kontrolleret fandinivoldskhed
Og med Charlotte Munck - af natur en stærk, intelligent, bevidst og vidende skuespiller - til at varetage figuren er det svært overhovedet at tro på, at denne Blanche er et offer for omstændigheder. Hun er dygtig, spiller rollen på en nerve af træthed, vrede og kontrolleret fandenivoldskhed.
/Berlingske, 17. okt. 2015

Rå og eftertænksom
Forestillingen skildrer livet på kanten af et samfund, hvori der skabes flere tabere end vindere. Den er for dig, der vil opleve en rå, men samtidig eftertænksom forestilling.
/Ungteaterblod.dk

 

Kulturkupeen

GregersDH

Berlingske

Ungt Teaterblod