9x9x9

9 mesterlige kunstværker x 9 store forfattere
x 9 kongelige skuespillere

Det Kongelige Teater, Gyldendal og SMK blander litteraturen, billedkunsten og scenekunsten til en ny form for oplevelse.

Ni søndage indtager ni skuespillere salene på SMK og forvandler museet til en stor teaterscene. Foran ni kunstværker opfører de fortællinger skrevet specielt til kunstværkerne af nogle af landets største forfattere. Du bestemmer selv i hvilken rækkefølge, du vil opleve de ni forestillinger, der spilles igen og igen i løbet af aftenen.

Den østrigske instruktør Hans-Peter Kellner har sammen med scenograf Eilev Skinnarmo udviklet konceptet og instruerer de ni forestillinger, der spilles af Simon Bennebjerg, Ellen Hillingsø, Maibritt Saerens, Nicolai Dahl Hamilton, Stig Hoffmeyer, Marianne Høgsbro, Kitt Maiken Mortensen, Christine Sønderris og Ida Cæcilie Rasmussen fra Det Kongelige Teater.

Bemærk! 30. april spilles Ellen Hillingsøs rolle af Jeanette Lindbæk Birk.

De ni skuespillere fortolker og opfører ni tekster foran kunstværkerne på SMK. Teksterne er skrevet af forfatterne Suzanne Brøgger, Ib Michael, Jens Christian Grøndahl, Hammer og Hammer, Morten Søndergaard, Dorthe Nors, Christina Hagen, Simon Fruelund og Svend Åge Madsen fra Gyldendal. Forestillingsaftenen indledes med en prolog skrevet af Jørgen Leth.

Læs mere om forestillingerne her.

Forventet varighed: De 9 forestillinger løber af stablen over 3,5 timer, og du kan selv vælge, hvornår du vil se hvad, og hvornår du vil holde pause. Hver forestilling varer ca. 10 min.
Sted: STATENS MUSEUM FOR KUNST, Sølvgade 48-50, 1307 København K

9x9x9 er et samarbejde mellem Gyldendal, Statens Museum for Kunst og Det Kongelige Teater. Projektet er støttet af Bikubenfonden.


Forventet varighed: 3 time(r) og 30 minutter

uden pause19.02.2017 - 30.04.2017

Læs mere om de 9 forestillinger

Some people

Skuespiller: Ida Cæcilie Rasmussen
Forfatter: Christina Hagen
Værk: Michael Ancher, Den syge pige, 1882.

"...Bølgepomfritter, slush-ice, fætterkusineægteskaber. Jeg kan godt lide at spise KitKat på Skanderborg Station og slikke pik på jyske mænd i grimme sofaer. Bølgepomfritter, slush-ice. Bølgepomfritter, slush-ice. Bølgepomfritter, slush-ice. Jyllands skønhed skærer sig igennem mine øjne..."

Personpåkørsel

Skuespiller: Maibritt Saerens
Forfatter: Dorthe Nors
Værk: Christian skredsvig: Skt. Hans aften i Norge,1886

"...Han vidste hvilket værelse, jeg boede på, skrev han, og i mørket kunne der ske mange ting, skrev han, og han havde underskrevet sig Michael. Men det var Tom..."

Billedet fortæller sig selv

Skuespiller: Nicolai Dahl Hamilton
Forfatter: Ib Michael
Værk: Per Kirkeby, Et romantisk billede, 1965

"...Polkaprikker og collage
et par blå svømmebriller lyser op
pigerne har badehættehår
en sæbeboble finder dirrende i sin hinde vej til hendes øje..."

Ung pige, der betragter havet

Skuespiller: Kitt Maiken Mortensen
Forfatter: Jens Christian Grøndahl
Værk: Henri Matisse, Ung pige, der betragter havet, 1923.

"...Nu gælder det om at se fremad, sagde hendes mor. Hun tænkte på det, når hun gik langs havet en formiddag som denne. Hun tænkte, at det grumsede skum på bølgerne lignede en skændet bruds flænsede kniplinger..."

Guds geometri

Skuespiller: Simon Bennebjerg
Forfattere: Lotte og Søren Hammer
Værk: Niels Nedergaard og Viera Collaro, 1000 farver,1977

"...Gud forsøgte at rulle verden tilbage, men det lod sig dårligt gøre. Frem var nemt, tilbage var noget nær umuligt. Så det blev kun til lidt reparationer hist og her, som alligevel ingenting battede i det store billede.
Fjerdedagen var en rigtig møgdag, syntes Gud..."

Backstage

Skuespiller: Stig Hoffmeyer
Forfatter: Morten Søndergaard
Værk: Cornelius Borbertus Gijsbrecht, Trompe l'oeil. Bagsiden af et indrammet maleri, 1668-1672

"...Billedet er ikke billedet. Det er længe siden det var det. De der søm, dem kan du hænge lige hvad du vil på. Al det fyrværkeri og parykker. Alle de døde kaniner og falske musikinstrumenter. Alle de timeglas og nedbrændte lys..."

Please touch

Skuespiller: Marianna Høgsbro
Forfatter: Simon Fruelund
Værk: Lauritz Hartz, Landskab med lyngbakker. Glatved, 1939

"...Hun fortalte mig engang at Lasse var den stærkeste af søskendeflokken. Han kunne imitere Chaplin og få alle til at grine. Han gik på akademiet og var samtidig i lære som maler, og har det ikke været en farlig cocktail?..."

Tarantel med tamburin

Skuespiller: Ellen Hillingsø
Forfatter: Suzanne Brøgger
Værk: Elisabeth Jerichau Baumanns, En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh, 1876-78

"...Da jeg går ud, træder strax en mørk yngling hen til mig og tilbyder mig sin tjeneste. Lemmerne var smidige som en slanges. Og på den bare overkrop bar han noget, der engang havde været en balkjole..."

Ung kvinde som betragter et kranium

Skuespiller: Christine Sønderris
Forfatter: Svend Åge Madsen
Værk: Alessandro Casolani, Ung kvinde som betragter et kranium, før 1591

"...Jeg er overbevist om at det er en mand, en ældre mand. Kan ikke forestille mig andet, tænderne, den underlige tot hår. Hvorfra den så kommer. Kranier plejer jo ikke at være behåret. Hendes far? Hendes alt for tidligt afdøde ven?..."