Inspirationsmateriale Ødipus & Antigone

Inspirationsmateriale Ødipus & Antigone


Her kan du finde inspirationsmateriale til forestillingen Ødipus og Antigone. Se videoer, billeder fra forestilingen og dyk ned i baggrunden for de græske tragediers historie.

Det er Christian Dahl, der er lektor, ph.d. i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og blandt andet forfatter til bogen Tragedie og bystat (2010), der har forfattet nedenstående materiale.

Hvem er hvem?

Ødipus: Konge af Theben

Laios: Ødipus' far

Iokaste: Ødipus' mor og hustru

Kreon: Ødipus' morbror og svoger

Haimon: Ødipus' fætter og nevø

Eteokles og Poyneikes: Ødipus' sønner

Antigone og Ismene: Ødipus' døtrer

Hvad betyder Ødipus?
Hans navn spiller både på krøbling og blindhed: Ødipus betyder “svullen fod” og viser straks det skæbnebestemte, forbandede i ham og hans slægts liv; navnet spiller også på “at vide”, underforstået at skønt han ikke vidste, hvad han gjorde forkert, var skæbnen vis og de grusomme begivenheder et sammenhængende skæbnemønster, et mønster han først (ind)ser, da han til sidst blinder sig selv. 
Gyldendal, Den Store Danske
 

Om tragedie og politik

Læs mere om tragedie og politik i det gamle Grækenland.

Hent materiale her

Græsk tragedie er tæt knyttet til den politiske kultur i Athen, som var centrum for græsk drama, og hvorfra stort set alle bevarede skuespil stammer. 

Om tragediekoret

Læs mere om tragediekoret.

Hent materiale her

Hver trup i tragediespillene bestod af 2-3 professionelle skuespillere og 12-15 borgere, der i stedet for værnepligt gjorde tjeneste som korsangere.

Om profeti og skæbne

Læs mere om profeti og skæbne.

Hent materiale her

Profetier spiller en vigtig rolle i de græske tragedier, – frem for alt i Kong Ødipus...

Hør om en ægte teaternørds store arbejde

Dramaturger er instruktørens assistent, som hjælper til med at få omsat gamle stykker til nutidige og relevante forestillinger. Hør Johan, som er dramaturg på forestillingen Ødipus og Antigone, fortælle om sit arbejde.

Se video og billeder fra forestillingen