Jesper Kongshaug

Jesper Kongshaug

Jesper Kongshaug, Jesper Garde Kongshaug, f. 1956, en af dansk teaters fornemste lysdesignere, der efter læreår på mindre, københavnske teatre fik et gennembrud, da han overtog opgaven at lyssætte Den Jyske Operas opførelse af Wagners Nibelungens ring 1993-96. En opgave han gentog på Det Kongelige Teaters opsætning 2003-06.

Hovedparten af hans arbejder har været knyttet til opera, også på internationalt plan, fx Wagners Mestersangerne på Covent Garden i London (2017),  Mozarts Idomeneo på Wiener Staatsoper i 2014 og på San Francisco Opera med Ligetis Le grand macabre (2004), som han havde lyssat på Det Kongelige Teater (2001). Men han har også arbejdet på mindre, eksperimenterende teatre som Hotel Pro Formas bl.a. Operation: Orfeo (1993) og på Odin Teatret med Mythos (1998). Kongshaug er med høj kunstnerisk kvalitet afprøvende, eksperimenterende, men også meget klar og sikker i sine løsninger. 

Kongshaug er adjungeret professor på Kolding Designskole og på Shanghai Theatre Academy, samt fast lysdesigner for Tivoli i København.