Puntila

Spritstiv komedie af Brecht

Efter Hella Wuolijokis fortællinger

★★★★★
Berlingske
★★★★★
Frederiksborg Amts Avis
★★★★★
GregersDH.dk
★★★★
Jyllands-Posten
♥♥♥♥
Politiken

Denne forestilling spiller ikke længere - se aktuelle forestillinger her

Hr. Puntila er en finsk godsejer med et temmelig lunefuldt sind. I beruset tilstand er han generøs og mener, at alle bør behandles som ligemænd. Men når han ikke drikker, er han en brutal tyran.

Plaget af tømmermænd vil Puntila have datteren Eva til at ægte en kedelig, karakterløs attaché. Men stangstiv ønsker godsejeren, at hun gifter sig med hans chauffør og drukkammerat Matti, der må lægge øre til rigmandens humørsvingninger og højtravende tanker om at være menneske.

Det viser sig, at Puntilas datter rent faktisk har et godt øje til Matti. Det bliver nu op til den ustabile rigmand at afgøre, om datteren skal få lov at ægte den fattige chauffør. I en brandert lover han Matti en betragtelig medgift, mens chaufføren på sin side beslutter at teste Evas evner som proletarhustru.

Det prisbelønnede og internationalt anerkendte teaterpar, instruktøren Staffan Valdemar Holm og scenografen Bente Lykke Møller, tager livtag med Bertolt Brechts vanvittige komedie om alkoholisme og uløselige klasseskel. I titelrollen som den spaltede figur Puntila ses Olaf Johannessen og som Matti Lars Ranthe. 

Kom til en gratis 10 minutters introduktion i foyeren kl. 19.30.

Få mere inspiration - for skoler og andre nysgerrige.


Forventet varighed: 3 time(r)

uden pause28.11.2015 - 27.02.2016

Galleri

Pressen skrev

International klasse
En imponerende præstation. Hvem havde i det hele taget troet, der var så meget skæg og svie i stivstikkeren Brecht, i hvert fald, når Holm (instruktør Staffan Valdemar Holm, red.) byder op til en formidabel finsk tango? Skål for det. Og resten i såret.

/Berlingske, 1. december, 2015.

Pragtpræstation
Olaf Johannessen, sidste års teaterpokalmodtager, yder en pragtpræstation som Puntila med chaplinske fuldemandsbevægelser, lynsnart skiftende ytringer og uafbrudt mismodig uro. Det er til en ny teaterpokal! Og Johanne Louise Schmidt i mange lyserøde kreationer, storkrøllet hår og bar rumpe, også pristager fornylig, er ikke til at holde øjnene fra som datteren.

Hver stavelse, hver lyd får betydning, når hun skaber sin eventyrlige sukkergodte, hvis forvandling har format som Marie Grubbes.

Omkring de to er Søren Sætter-Lassen helt genialt den sanseløst berusede dommer, Morten Suurballe den moralsk urealistiske provst og Lars Ranthe den begrænsede opkomling, chaufføren, sidestillet med et kvindegalleri af godtkøbstyende.

/Frederiksborg Amts Avis, 30. november, 2015

Fænomenalt
(...)skuespillet er fænomenalt. Især leverer Olaf Johannessen en kraftpræsta­tion og en timing, der får latter-meteret helt op at ringe.

/Kulturnaut,

Vildt spil
Brechts finske komedie om den uberegnelige Hr. Puntila er spækket med vildt spil af især Olaf Johannesen og Johanne Louise Schmidt og Lars Ranthe som joker.

/Gregers Dirckinck-Holmfeld, 29. november, 2015

Sublim
Derfor bliver aftenen Olaf Johannessens. For hans skyld kan man se ”Puntila”. For at opleve en sublim skuespiller rulle hele registret ud. Et farligt spektakel er han.

/Jyllandsposten, 29. november, 2015

Suværent og langt over dansk normalstandard
Olaf Johannessen tager i Skuespilhuset suverænt turen ud i ekstremerne i stangstiv Brecht-farce om kampen for at blive et menneske.

... Men Holm (instruktør Staffan Valdemar Holm, red.) har som altid et stærkt greb om dramaet som helhed - her løfter forestillingen sig tårnhøjt over dansk normalstandard.

/Politiken, 30. november, 2015

Et scoop
Olaf Johannessen leverer en at sin karrieres flotteste præstationer (...) Facetteret og med et utrolig flot spil hele vejen rundt, får han vendt og drejet sin hovedrollefigur til perfektion her flankeret af Søren Sætter-Lassen, der lægger sig lige i hans kølvand. Alene de to er et scoop for opsætningen, og dertil kommer en lang række øvrige skuespilpræstationer, der heller ikke står tilbage for noget.

/Børsen, 4. december, 2015

Blæret præstation
Sjældent, måske aldrig, har jeg set så blæret en præstation på en dansk scene, som den Olaf Johannessen viser som den fordrukne storbonde Puntila.

/Weekendavisen, 4. december, 2015 (Weekendavisen giver ikke stjerner)

Berlingske

Frederiksborg Amts Avis

Kultunaut

GregersDH

Jyllands-Posten

Politiken

Børsen

Nyd en lækker middag før forestillingen