Rigoletto

★★★★★★ Berlingske
★★★★★ Out & About Online

Af: Giuseppe Verdi

Quick Info

Genre: En dramatisk tragedie i tre akter.

Niveau: Klassisk opera i en moderne forklædning med både psykologisk fordybelse og umiddelbar nydelse. 

Alder: 15+ (mere info)

Oplev den fordi: Følelserne er stærke og rørende i Rigoletto og operaen rummer noget af det smukkeste musik og en af de mest kendte operaarier – ’La donna è mobile’ (kvinder er lunefulde).

Når rullegardinet bliver trukket ned og lukker af for den eneste solstråle i tilværelsen og man samtidig konstant skal slås for at blive anerkendt for det man er, skal der mere end almindelige menneskekræfter til for ikke at ryge ud i vanviddets afgrund.

Det er temaet i Rigoletto en af Verdis helt store triumfer og en evigt aktuel publikumsfavorit siden urpremieren i 1851.

Den pukkelryggede og latterliggjorte hofnar Rigoletto kæmper indædt for at blive respekteret. Han har ét lyspunkt i livet – sin elskede datter Gilda. Rigoletto vil gøre alt for at beskytte hende fra livets sorger, men en frygtelig fejltagelse får hans verden til at styrte i grus, og i mareridtsagtige hallucinationer genoplever han denne begivenhed, mens sindssygen får stadig større tag i ham. 

Den tyske instruktør Aniara Amos, der tidligere har instrueret Don Juan og The Fairy Queen på Gamle Scene, vender tilbage til Det Kongelige Teater med en ny foruroligende fortælling i et skørt og vanvittigt David Lynch-univers fuld af billeder, kunst og et helt nyt greb på den klassiske og elskede historie.

Rigoletto synges på italiensk med danske overtekster.

Det er med stor beklagelse, at vi må meddele, at operasolisten Johan Reuter er blevet syg og derfor ikke kan synge rollen som hertugens hofnar Rigoletto i forestillingen af samme navn. Rollen overtages af den fremragende rumænske baryton Sebastian Catana, der bliver fremhævet som en af sin generations mest interessante fortolkere af Verdis operaer.

Sebastian Catana debuterede i Meyerbeers Huguenotterne i Carnegie Hall i 2001 og har siden sunget i de største operahuse i verden i bl.a. Paris, Verona og München.

Introduktion
Før hver operapremiere og -repremiere er der mulighed for at få en gratis introduktion til forestillingen i Operaens foyer 75 minutter inden forestillingens start. Introduktionen varer 45 minutter.

På øvrige forestillinger er der introduktion i Operaens foyer 30 minutter før forestillingens start. Introduktionen varer 10 minutter.

Rundvisning før Rigoletto
Få en introduktion bag scenetæppet, og oplev stemningen i kulissen, lige inden det går løs på scenen. Rundvisningen koster 80 kr. Læs mere om rundvisningen her.

Ung i Operaen
Tag din ven, kollega, kæreste eller søskende i hånden og grib en unik mulighed for at opleve opera udelukkende i selskab med andre unge i byens bedste plyssæder. I kan dresse helt op, helt ned eller bare hænge ud. Der er ikke nogen rigtig måde, at gå i Operaen på. Men husk, at det kun er for jer mellem 15 og til og med 30 år. Billetterne til disse særlige aftener koster kun 150,- pr. stk.

8. november kl. 20, Rigoletto - Et drama med stærke og rørende følelser. Indeholder noget af operahistoriens smukkeste musik og en af de mest kendte operaarier.

SE MERE OG KØB BILLET HER


29. maj kl. 20, Barberen i Sevilla
- En nonstop sjov og løssluppen klassisk operakomedie i to akter.


Forventet varighed: 2 time(r) og 20 minutter

inkl. en pause10.09.2017 - 21.11.2017

Køb program til Rigoletto

BESTIL PROGRAM

Hør uddrag fra operaen

Ouverture - sådan åbnes operaen Rigoletto

'La donna é mobile' Den kvindeglade hertug af Mantua synger om, at kvinder ikke er til at stole på, men at man heller ikke kan undvære dem. 

Mens Hertugen flirter med Maddalena, lader Rigoletto sin datter se på for at overbevise hende om, at hertugen er en kvindeforfører.

Uddrag fra indspilning på DECCA med bl.a. Joan Sutherland, Luciano Pavarotti og Sherill Milnes.

Podcasten Anekdote

Det Kongelige Teater og Audi har sammen skabt et lydunivers, som rækker ud over sæsonprogrammet. Ved at dykke ned i rummet, som findes mellem fiktion og virkelighed, tilføjer Anekdote en ekstra dimension til det Kongelige Teaters scener.

Hør afsnittet om Rigoletto her:

Hør alle afsnit på anekdote.kglteater.dk eller i iTunes

Lyt i Apple Podcasts

Quiz

Introduktion til forestillingen

Galleri

Pressen skrev

Omfanget af detaljer er markør nummer ét for forskellen på kunst og plattenslageri. Jo større kunstværk, desto flere og vigtigere er dets detaljer. Mesterværker har ingen ligegyldige detaljer overhovedet.

»Rigoletto« på Operaen hører i den forstand til mesterværkerne.

/ Berlingske, september 2017

'En nyfortolkning i et andet univers end forventet... Mor dig eller forarg dig.'

/ Out & About Online, september 2017

’Tæt på genialt…man bør se den. Før eller siden.’

/ Information, september 2017

Berlingske

Out and About

Info til skoler

Der kan købes skolebilletter til generalprøven på denne forestilling. Brug dit skole-login for at se spilledatoen og booke billetter til din klasse. Har du ikke et skole-login, så læs mere om, hvordan du bliver oprettet her.

Anbefalet til ungdomsuddannelser

Test dig selv!

Hvilken forestilling skal du se? Svar på 6 spørgsmål og få svaret.