Inspirationsmateriale Vintersolhverv

Inspirationsmateriale Vintersolhverv

Dramatikeren Roland Schimmelpfennig

Roland Schimmelpfennig (f. 1967) er for øjeblikket en af de mest spillede samtidsdramatikere i Tyskland. Hans værker er oversat til mere end tyve sprog og opført i over fyrre lande. Han har vundet et utal af priser og skrevet over tredive teaterstykker. Han startede som freelancejournalist og forfatter i Istanbul, inden han påbegyndte sine teaterinstruktørstudier ved Otto Falckenberg Schule i München. I 1990 blev han en del af den kunstneriske ledelse af München Kammerspiele, og han har arbejdet på bl.a. Schaubühne og Volksbühne i Berlin, Burgtheater i Wien og som husdramatiker ved Deutsches Schauspielhaus Hamburg. Det Kongelige Teater opførte i 2003 hans stykke Push Up.

Læs interview med dramatikeren om hans stykke Vintersolhverv.

Se Göethe-instituttets hjemmeside for korte beskrivelser af de enkelte værker. 

Kilde: goethe.de

Hvad handler forestillingen om?

Det er dagen før juleaften. Ægteparret Albert og Bettina får besøg af Bettinas mor, Corinna. Situationen er som altid anspændt.

I år har svigermoderen mødt en fremmed mand i toget og inviteret ham med til jul. Rudolph hedder den belevne herre, der med kultiverede manerer og finkulturelle præferencer snart indtager huset. Men hvem er han? Snart breder sig en uforklarlig uro i julehjemmet.

Den tyske dramatiker Roland Schimmelpfennig har skrevet et humoristisk og skræmmende familiedrama, hvor scenen er sat i det velbjærgede og trygge Norden. Under skildringen af de velkendte norénske relationer anes politiske brydninger, der sætter vores humanistiske værdier på prøve i det meste af Europa. Vintersolhverv sættes i scene af instruktør Emmet Feigenberg.

 

Uddrag fra manuskriptet:
En højborgerlig stue i vor tid.
Ældre ejendom. Europa.
Menneskene, der bor her, har smag, de forbinder med sikker hånd moderne med gammelt, de har penge nok, men alting behøver ikke at være perfekt.
Ikea møder Biedermeier og Charles Eames og loppemarkedet.
De læser bøger, de har studeret.

 

 

Bag om dramaet

Vintersolhverv kan ses som en advarsel mod vores forsvarsløshed og handlingslammelse over for fascistiske udtalelser i den vesteuropæiske verden netop nu, og dramaet stiller spørgsmål til, hvor sikker en værdimæssig grund, vi egentlig står på i vores velbjergede samfund. Den karismatiske karakter Rudolph charmerer sig ind i det pæne hjem med klaver, men under facaden er der foruroligende undertoner i hans udtalelser. Han siger bl.a.

Jeg mener, må man slå et andet menneske ihjel? Nej!
Men nogle gange er man nødt til det -
Nogle gange er man måske nødt til det. Når det tjener en højere sag.

Titlen Vintersolhverv er en reference til nazisternes fejring af solhvervet som et alternativ til den kristne jul. Læs om nazisternes fejring af vintersolhverv på Historienet.dk: 

Hitler ville stjæle julen fra Jesus.

Karakteren Rudolph
Dramatikeren Roland Schimmelpfennig lægger ikke skjul på, at karakteren Rudolph kan sigte på den berygtede kommandant i Auschwitz, Rudolf Höss (1900-1947), chef for verdens største udryddelseslejr. Som kommandant i Auschwitz optimerede Höss på Hitlers ordrer effektiviteten i koncentrationslejren ved at bygge gaskamre og krematorier, som kostede over en million mennesker livet. Til lejren blev der desuden tilknyttet læger og medicinske forskere, der udførte frygtelige og potentielt dødelige medicinske eksperimenter på fangerne, både børn og voksne. Höss selv levede et almindeligt familieliv i en luksusbolig i udkanten af lejren med kone og fire børn og skrev her bl.a. digte om Auschwitz’ skønhed. Familien Höss flygtede i 1945 til Nordtyskland, hvorfra de havde planer om at rejse videre til Sydamerika; men planen mislykkedes, og Höss blev arresteret i 1946, idømt dødsstraf og hængt i 1947 over for sin tjenestebolig nær udryddelseslejrens gaskamre.

Læs mere om Rudolph Höss på Historienet.dk: 
"Auschwitz-kommandants datter: Han var den sødeste mand i verden"

Nueva Germania i Paraguay
I dramaet får vi indtryk af, at karakteren Rudolph har en baggrund i Paraguay. I Paraguay findes flere tyske enklaver. En af dem er Nueva Germania, som blev grundlagt i 1886 af Bernhard Förster og hans kone Elisabeth Förster-Nietzsche, filosoffen Nietzsches søster. Ægteparret drog afsted med fjorten tyske familier, som var blevet screenet racerene, for at grundlægge en arisk mønsterkoloni langt fra jødisk indflydelse. Projektet kollapsede inden for de første to år, og flere af emigranterne begik selvmord, herunder Bernhard Förster selv. Hans kone tog hjem til Tyskland i 1893, grundlagde Nietzsche-arkivet i 1896 og udgav og redigerede herefter broderens samlede værker og korrespondancer.

Se dokumentar om de tyske kolonier i Paraguay her: